Spliterwten

Spliterwten zijn de basis van de meest uiteenlopende gerechten. Er zijn dan ook diverse soorten spliterwten om in de keuken te gebruiken en de smaak kan goed gecombineerd worden met de meest uiteenlopende andere smaken. Het is in de meeste gevallen wel aan te raden de spliterwten te laten weken. Daarnaast is het altijd nodig om de spliterwten te wassen en de spliterwten met een afwijkende kleur te verwijderen. Spliterwten worden vooral veel gebruikt in de winter, als de snerttijd weer is aangebroken. Heerlijk om eigen erwtensoep met spliterwten te maken!

 

Erwtensoep maken met spliterwten

Spliterwten worden in Nederland toch wel het meest gebruikt als basis voor erwtensoep, of snert. Hiervoor moet je de spliterwten ook eerst wassen en even weken. Je kunt naar wens groenten toevoegen. Kook eerst water in een grote pan tot dit aan de kook raakt. Vervolgens kan je er de groenten direct aan toevoegen. Als dit geheel opnieuw aan de kook is gebracht kan je de spliterwten toevoegen. Vanaf het moment dat het aan de kook is moet het ongeveer drie uur pruttelen op gemiddeld vuur. Om erwtensoep te maken met spliterwten moet je ondertussen ook aardappelen in blokjes snijden en koken. Deze kan je na de drie uur pruttelen toevoegen aan de soep. Vervolgens kan je naar wens ook uitgebakken spek of ham toevoegen, en natuurlijk de plakjes rookworst. Zo eenvoudig kan het zijn om erwtensoep te maken met spliterwten. Uiteraard kan je zelf experimenteren met diverse ingrediënten.

 

Andere gerechten met spliterwten

Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden dan alleen erwtensoep maken met spliterwten. Spliterwten zijn gezond en zeer veelzijdig in gebruik. Andere lekkere gerechten die je ermee kunt maken zijn bijvoorbeeld spliterwten falafel, Mexicaanse salsa met spliterwten, spliterwtenpuree met chilipeper, soep met een combinatie van spliterwten en doperwten, en Moksie Alesie, een Surinaams eenpansgerecht. Dit zijn nog slechts voorbeelden van gerechten met spliterwten, want de mogelijkheden met spliterwten zijn vrijwel onbeperkt. Zo laten zij zich ook goed verwerken in andere soepen en bijvoorbeeld in salades.


Reclame

Alle rechten voorbehouden | Copyright 2012 - 2018 | Recepten.xyz

Volg ons op: